BSU-sparing

BSU står for «bolig sparing for unge», og det sier seg selv i navnet hva dette dreier seg om. BSU sparing er en sparekonto for ungdom mellom 13 til 33 år. Ved å spare i en BSU konto kan du kun ta ut pengene ved boligkjøp, nedbetaling av lån eller ved oppussing av bolig. De fleste bankene i Norge tilbyr BSU-sparing.

Fordeler med BSU-sparing

BSU-sparing har mange fordeler. En av dem er jo selvfølgelig at pengene kun skal benyttes til bolig, og det vanskelig å få pengene ut av konto hvis du skal benytte dem til noe annet. Det gir deg jo en sikkerhet på at du ikke skal kunne få brukt pengene på noe du kommer til å angre på. En BSU konto gir deg også kjempe gode renter! Og om ikke disse fordelene er gode nok, så gir BSU deg også skattelette på inntil 4000 kroner hvis du sparer maks beløp på ett år.

Ulemper med BSU-sparing

Det er veldig få ulemper med BSU-sparing, eneste ulempen jeg kan komme på er at du hvis du skulle måtte ta ut penger fra BSU kontoen uten at det er til boligkjøp må du tilbake betale eventuelt skattelette du har fått tidligere ved neste skatteoppgjør.

Fakta om BSU–sparing

  • Maksimalt innskudd per år er satt til kroner 20 000 fra og med inntektsåret 2009 (man kan få 20% årlig innskudd i fradrag i inntektsskatt, altså opptil kroner 4000).
  • Maksimalt innskudd totalt som gir skattefordeler er 150 000 kroner.
  • Man kan spare på BSU til og med det året man fyller 33 år, og skattefordelen kan kun utnyttes fra det inntektsår man fyller 13.
  • Sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis pengene brukes på noe annet, må den samlede skattefordel som er oppnådd gjennom hele spareperioden (potensielt 30 000 kroner), tilbakebetales ved neste skatteoppgjør
  • Avtale om BSU kan kun inngås en gang
  • BSU-avtalen må inngås før kjøpet av bolig finner sted