Smålån

Smålån er egentlig helt vanlige forbrukslån. Forskjellen er selvfølgelig størrelsen på beløpet du låner. Blant utlånere går det også under begrep som minilån eller mikrolån. En spesiell form for smålån er SMS-lån.

KlikkLån

Max lånebeløp40 000

Max løpetid60 mnd

Effektiv rente 16,37%

Søk nå (Annonse) Eff.rente 16,37%, 20 000,-, o/5 år, etabl.geb. 695,-, Tot. 28 667,-

Folkia

Max lånebeløp20 000

Max løpetid12 mnd

Effektiv rente Varierer

Søk nå (Annonse) 10 000,- o/ 10 mnd, 116% eff.rente, etabl 300,- tot. 12 408,-

Ekspresskreditt (Ferratum)

Max lånebeløp6 000,-

Max løpetid45 dg

Effektiv rente Individuelt

Søk nå (Annonse) Eks. 3000,- o/1 mnd, tot. 3810,-

Thorn

Max lånebeløp100 000

Max løpetid72 mnd

Effektiv rente 15,13%

Søk nå (Annonse) 25.000,- o/5 år, etabl.geb. 695,-, tot. 35.008,-

Hva er smålån?

Et smålån er mindre lånebeløp fra 1000 kroner og oppover.

Når det gjelder den øvre grensen, virker det som det er avvikende oppfatninger om hva som er smålån. Noen långivere reklamerer med smålån opp til 100 000 kroner, men for noen er jo det ganske mye penger. En mer allmenn forståelse er at det ligger rundt en brutto månedslønn, noe også låne-penger.com også skriver – dette er for øvrig et nettsted som har mye informasjon om nettopp smålån og det å låne penger generelt.

Andre karakteristikker er at det er rask behandlingstid for søknader om smålån. Det er ikke krav om sikkerhet eller at pengene skal brukes til et bestemt formål. Renta er forholdsmessig høy og tilbakebetalingstiden kort.

Vilkår for å få smålån

Betingelsene adskiller seg ikke vesentlig fra andre lånesøknader.

Du må ha nådd myndighetsalder, altså 18 år, som er kravet loven stiller for at du skal kunne stifte gjeld. Mange långivere har høyere grenser.

Du skal ha et rent økonomisk rulleblad, altså ingen betalingsanmerkninger.

Og du skal selvsagt ha en økonomi som er romslig nok til betale tilbake. Det er det långiver kaller kredittvurdering. Loven er ganske striks på at denne gjøres på en grundig og forsvarlig måte.  Det kan være derfor noen långivere til tider ber deg om ekstra dokumentasjon.

Men det er selvfølgelig lettere å få noen til å låne deg 20 000 kroner enn det er få 200 000.

Behandling av søknad om smålån

Det blir bare enklere i vår digitale verden. Du kommer direkte til søknadsskjemaene til forskjellige långivere fra våre sider ved å klikke lenger opp. Ha klar pdf-filer med de siste lønnslippene og skattemeldingen. Så følger du bare instruksjonene på skjermen.

Stort sett innhenter långiver selv de øvrige opplysningene ved en automatisk kredittvurdering. Det inkluderer likningstallene for de siste årene, om du har betalingsanmerkninger og hva som er oppført i gjeldsregisteret. Hvis det er noe i økonomien din som har endret seg (til det bedre eller verre) siden siste skatteoppgjør, kan de be om tilleggsdokumentasjon på det.

Du vil ganske raskt få et svar, og du kan undertegne gjeldsbrevet med din BankID før du får overført pengene på konto.

Selve søknaden er uforpliktende. Du er ikke pålagt å ta opp lånet du har søkt om. Av den grunn kan det lønne seg å sende flere søknader til ulike långivere. Velg den som gir deg lavest rente.

Hva bruker du smålån til?

Det nærliggende er situasjoner hvor det er akutt behov for et moderat beløp, og du ikke har dekning til det på kontoen. De typiske situasjonene som dukker opp for oss alle er en bil som på verksted, hvitevarer som må kjøpes eller en plutselig reise som må tas.

Det dukker også noen ganger opp muligheter du ikke vil gå glipp av. Du er uten jobb, og det er nettkurs du ønsker å ta. Kjæresten får studieplass i USA, og du har lyst til å bli med en tur over. Og så videre.

Dette er overkommelige kostnader du kan betale hvis du får noen måneder på deg, men du har dessverre ikke beløpet disponibelt for øyeblikket. Smålån er perfekte i disse situasjonene.

Kredittkort eller smålån?

Et kredittkort kan ha en ramme på 50 000 til 100 000 kroner. Det er fort gjort å bruke dette i stedet for å søke om lån. Det er ikke alltid det lønner seg.

Kredittkortet er rentefritt fram til månedsfakturaen forfaller. Hvis du ikke betaler det ned da, begynner markedets høyeste renter å løpe.

Et annet problem med kredittkort er at det kan være bekvemt å betale minstebeløpet i stedet for å betale det ned fortest mulig. Dette er en dvaletilstand som koster deg dyrt. Med et lån har du en klar tilbakebetalingsplan å forholde deg til.

Konklusjonen er at dersom du trenger noen måneder på å betale det ned, ta bryet med å søke et nytt lån til formålet.

Tilbakebetaling av lånet

I henhold til kredittvurderingen fra långiver, har du evne til å betale tilbake lånet ved å følge betalingsplanen. Men det er opp til deg å følge den.

Det betyr at andre prioriteringer må vente. Det er veldig viktig for din framtidige kredittscore, og ved vurderinger av ytterligere lån når det er viktigere ting som står på spill, at du betaler dette punktlig.

Hvis det oppstår problemer med betjeningen, bør du umiddelbart ta kontakt med långiveren. Sjekk muligheter for betalingsutsettelse, avdragsutsettelse eller refinansiering. Kanskje kan du få hjelp fra familien til dette? Det er unødvendig å få inkassosak og betalingsanmerkning for et smålån.

For mange smålån?

Smålån har som oftest høyere rente enn større lån. I tillegg har de gebyrer. Flere smålån, kanskje kombinert med bruk av kredittkort, utgjør mange månedlige innbetalinger og samlet sett en litt for høy kostnad.

Prøv å samle gjelden gjennom en refinansiering. Uansett om det er med pant i bolig eller ett forbrukslån, vil den nominelle rentesatsen være lavere og gebyrene færre. Les mer i vår artikkel om refinansiering.