Lån uten sikkerhet

Vi kan alle trenge litt ekstra tilgang på kapital fra tid til annen. Kanskje er det et oppussingsprosjekt som må settes i gang, en vaskemaskin som må erstattes, eller en rett og slett ønsker litt ekstra penger til en ferietur. I slike tilfeller kan man ty til det som kalles et lån uten sikkerhet. Det er en samlebetegnelse som beskriver alle typer lån hvor lånetilbyderen ikke krever noe pant eller sikkerhet for pengene. Husk imidlertid at du er fortsatt forpliktet på helt lik linje med andre lån å tilbakebetale lånesummen. Et annet kjent navn som ofte blir brukt om slike låneformer er forbrukslån.

Axo Finans

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid15 år

Effektiv rente 15,84%

Søk nå (Annonse) Eff rente 15,9%, 100 000 o/5år, Kost 40 256 Tot 140 256

Bank Norwegian

Max lånebeløp600 000,-

Max løpetid5 år

Effektiv rente 17,8%

Søk nå (Annonse) eff. rente 17,8%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 950,- Tot. 95.872,-

Lendo

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid5 år

Effektiv rente 11,55%

Søk nå (Annonse) Eff. 11,55%, kr 120.000, o/5 år. Kost kr 36,215, tot kr 156,215

Zmarta

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid15 år

Effektiv rente 16,6%

Søk nå (Annonse) eff. rente 16,6%, 65.000,- o/5 år, etabl.geb. 950,- Tot. 93 730,-

KlikkLån

Max lånebeløp40 000

Max løpetid60 mnd

Effektiv rente 16,37%

Søk nå (Annonse) Eff.rente 16,37%, 20 000,-, o/5 år, etabl.geb. 695,-, Tot. 28 667,-

Centum Finans

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid15 år

Effektiv rente 16,6%

Søk nå (Annonse) eff.rente 16,6%, 65.000 kr o/5 år, etabl.geb. 950,- Tot. kr 93 730

Er du ute etter å låne penger og vil ha litt mer informasjon om hvordan slike lån fungerer, og hva du bør tenke på før du inngår en avtale, så skal vi svare på alt det i denne artikkelen.

Hva bør du se etter?

Før du i det hele tatt er begynt å se etter en låneleverandør, bør du ha tenkt godt gjennom hvor mye penger du trenger, og hva bruksformålet er. Å låne penger er aldri gratis, og for et usikret lån vil du måtte betale forholdsvist høye renter om man sammenligner med huslån og billån, og i tillegg kan det komme enkelt andre ekstragebyrer. Sørg derfor for at du har et genuint behov for lånesummen, og at du kontroll på hvor mye du trenger.

Neste steget er å finne ut hvor mye lånet vil koste deg. Og da må du begynne å hente inn tilbud, eller orientere deg på nettet med hvilke vilkår du kan få. Et par ting er viktigere enn andre å se på. Den første er renten. De fleste låneselskapene opererer med forskjellige renter. Renten du vil bli tilbudt vil komme fra en helhetlig vurdering av din økonomi, og jo sterkere betalingsevne du kan vise til, dess bedre vilkår vil du som regel kunne oppnå. Husk også når du ser på rentesatser at du skiller mellom effektiv og nominell rente. Den nominelle renten inkluderer ikke ekstrautgiftene som kan komme i tillegg til den rene rentebetalingen, mens den effektive renten vil inkludere alt. Det er derfor den du bør se etter. Andre gebyrer som ofte kan komme i tillegg er ved etablering og ved terminbetalinger.

Hva krav stilles?

Har du funnet enkelte låneselskaper som ser interessant ut for deg, er det bare å sende inn en søknad. Alle søknader om tilbud er helt uforpliktende, og du kan kontakte så mange selskaper som du selv ønsker. Men husk at for å ha et håp om å få en søknad godkjent er det enkelte kriterier som stilles. De skiller seg noe fra selskap til selskap, men det er fortsatt de samme tingene som går igjen. Man må være norsk statsborger og være registrert i det norske folkeregisteret. Fast inntekt må det kunne vises til, og jo høyere lånebeløp, jo bedre må din økonomi være. Husk at banken prøver å danne seg et bilde av din betjeningsevne. Relatert til det vil du ikke kunne søke om lån uten sikkerhet i de fleste tilfeller om du har inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Har du problemer med det, vil du i enkelte tilfeller fortsatt kunne søke om lån, men det vil da ofte bli stilt krav om sikkerhet i form av pant i eiendom eller andre verdisaker.

Hvordan finner jeg det beste tilbudet?

Hva som er det beste tilbudet vil variere fra person til person, og som vi nevnte vil en låneleverandør gjøre en individuell vurdering av deg. Så vi kan vanskelig si på forhånd hvem som vil passe deg best. Men bruk en oversikt over forskjellige leverandører til å danne deg en mening om hva som kan passe deg basert på kriteriene vi nevnte tidligere i artikkelen. Videre kan det så være lurt å sende inn flere søknader for å se konkret hva du blir tilbudt, og deretter sammenligne vilkår og betingelser.