Hva menes med grønne lån?

Hvis du går inn på nettsidene til alle de store bankene i Norge som Storebrand eller DNB så vil du se at ordet “grønn” og “bærekraftig” går igjen. Grunnen til at bankene fokuserer på dette er at det internasjonale pengemarkedet som Statens Pensjonskasse (oljefondet) og andre pensjonsfond som forvalter mye verdens frie kapital har begynt å sette krav til pengene sine. Nå skal de ikke bare tjene penger på rente men de vil at pengene skal plasseres et sted hvor etikk og miljø blir tatt hensyn til. Selv om det kan virke som om de aller fleste banker gjør dette fordi det er et miljøengasjement i Norge så er det rett og slett for å tiltrekke seg mer kapital. Det blir nok regnet positivt med at dette harmoniserer med flesteparten av nordmenns holdninger. De aller største bankene i Norge har gått sammen om å ha en felles visjon for å en grønnere låneportefølje. 

Derfor har bankene de siste årene kommet med en lang rekke tiltak og ikke minst produkter som skal hjelpe dem med å nå denne visjonen. Et av de siste produktene er noe som kalles et grønt lån. De finnes i flere forskjellige varianter med sikkerhet og uten sikkerhet. Dette er lån som går til deg som har fått støtte fra ENOVA for energitiltak på huset ditt. Det kan være at du har hus med solcellepanel eller at du har fått installert en varmepumpe. Uansett hvilket tiltak du har gjort så kan det være at boligen din kan få et grønt boliglån eller forbrukslån. 

De usikrede grønne lånene (forbrukslån) går gjerne til spesifikke produkter som et solcelleanlegg eller til en varmepumpe. Her betaler man gjerne ned lånet raskt men med en veldig lav rente. Dette er tiltak som gjør det enklere for oss som forbrukere å finansiere gode klima-tiltak i hjemmet. 

Det er ikke veldig mange som bruker disse låneproduktene, mest fordi man må selv søke om disse. Enkelte tilbydere av solcellepanel, varmepumper og passive hus fronter disse grønne lånene som et salgsargument for deres produkter. Det kan være svært lønnsomt med solcellepaneler i seg selv men det kan bli mer lønnsomt om du kan få lavere boliglån. 

Hvordan finner jeg mer informasjon om grønne lån? 

Det er ikke alle banker som har grønne lån så hvis du lurer på om du kan få et grønt lån til en bolig du har i dag eller du planlegger tiltak så du kan få et grønt lån senere da vil vi anbefale deg å ta kontakt med din lokale bank. Dersom din bank ikke tilbyr et grønt lån så kan du sjekke ut banker som gjør dette. Bankene sine “grønne produkter” varierer veldig og man vil derfor kunne oppleve grønne lån til forskjellige priser og betingelser. 

Det er viktig å presisere at det nødvendigvis ikke vil være betingelser som er der for alltid. Du bør dermed ikke regne med at betingelsene for ditt grønne lån kommer til å bestå for alltid. Det bør derfor ikke være noe du regner med over lang tid.