Kredittsjekk

Har du søkt om lån, men fått avslag og ikke helt forstått hvorfor? Det kan være mange grunner til at en lånetilbyder ikke godkjenner en som ønsker lån, men en av de mer vanlige årsakene til det finner man i den obligatoriske kredittsjekken som blir gjort. Her kan du lese mer om hvordan den fungerer og hvordan en betalingsanmerkning kan hindre deg i å få lån, og hvor lenge en slik slik prikk på det økonomiske rullebladet er synlig ved en kredittvurdering.

Men det kan være mulig å få lån uten kredittsjekk også, dersom du søker hos utvalgte aktører på nett.

Bank2 (med sikkerhet i bolig)

Max lånebeløp10 mill.

Max løpetid30 år

Effektiv rente fra 6,65%

Søk nå Eff rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,- (annonse)

Hva er en kredittsjekk?

KredittsjekkEn bank som låner ut penger ønsker å minimere risikoen med å ikke få tilbakebetalt summen de gir ut. For å gjøre det forsøker de å filtrere ut de menneskene de tror kan være dårlige betalere, og de som ikke har økonomisk stabilitet til å klare nedbetalingene. En måte å gjøre det på er med å ta en kredittsjekk. Her vil tidligere betalingsanmerkninger dukke opp, skatteligningen din, anslått bruttoinntekt og eventuelle næringsinteresser du måtte ha. Selskapet som gjør sjekken på deg vil med andre ord hente inn all tilgjengelig informasjon som finnes om din økonomi, og deretter gi deg en score fra 1 til 100. Hva score som trengs for å få tilgang til kreditt fra en lånetilbyder vil variere. Det er derfor du i noen tilfeller kan få avslag hos et selskap, men få en lånesøknad innvilget hos en annen.

Gjenpartsbrev

Du skal alltid være klar over når det blir gjort en kredittsjekk av deg og hvorfor, og du må alltid ha gitt ditt samtykke. Vanligvis når du bekrefte vilkår og betingelser for en lånesøknad vil det å akseptere en sjekk ligge inkludert. Når det blir gjort skal du også alltid få tilsendt det som heter et gjenpartsbrev. Der skal du få klarhet i alle opplysningene som er brukt om deg, og hvilket selskap det var som gjorde vurderingen.

Har du fått et gjenpartsbrev, og ikke forstår hvorfor det er gjort eller gjenkjenner selskapet som har gjort det, bør du med en gang ta kontakt å få klarhet i hvorfor, og se til at det ikke er noen som misbruker identiteten din.

Betalingsanmerkninger

Å skaffe seg et lån om man har betalingsanmerkninger vil være vanskelig, siden anmerkningene dukker opp i en kredittsjekk. En slik prikk på det økonomiske rullebladet kommer vanligvis i forbindelse med en ubetalt inkassosak, konkurs eller ved tvungen lønnstrekk. Det kan være greit å presisere at selv om du har fått et inkassovarsel vil du ikke være registrert med anmerkning. Om du imidlertid ikke gjør noe med varselet, vil den utestående regningen bli sendt til inkasso innen 14 dager. Videre om regningen fortsatt er ubetalt kan saken gå videre til forliksrådet. 30 dager etter det har skjedd kan inkassoselskapet sende en merknad til et kredittselskap. Kredittselskaper er pliktig til å opplyse deg om at de har mottat en merknad, og det er først nye 30 dager etter det er skjedd, at en betalingsanmerkning vil bli satt på deg, og komme frem ved en kredittsjekk. Det er altså flere steg man må falle gjennom før en anmerkning blir registrert.

Har du fått en anmerkning er ikke det noe som vil følge deg resten av livet. Etter ting er ordnet opp i vil de fleste inkassosaker bli slettet etter 4 år, mens de mer omfattende tvungen eller frivillig gjeldsordninger blir værendes synlig i mellom 5 til 7 år.

Ønsker du klarhet i hva som kommer frem i en kredittsjekk på deg, tilbyr flere selskaper en personlig vurdering. Da får du tilsendt akkurat den samme opplysningen et utestående selskap ville fått. Det koster som regel under 100 kr å få gjort en slik sjekk.