Handle på salg – spar penger

Ok, at man kan spare penger på å handle på salg er kanskje ikke noen stor overraskelse, men hvis man planlegger innkjøpene sine og tenker et stykke frem i tid, kan det være riktig mye penger å spare. For ikke bare bør man holde øye med alle de forskjellige tilbudene som til enhver tid dukker opp, ved å handle på tilbud til de rette tidene er det mange gode handler å gjøre.

Blant de mest utbredte eksemplene er å handle etter årstidene. Mange sesongvarer er billigere når sesongen de er ment for nærmer seg slutten, og i mange tilfeller blir produktene også solgt for en brøkdel av hva de normalt vil koste. Typisk vil ski og skiutstyr være billigst om våren og om sommeren, sykler og sykkelutstyr om høsten og om vinteren, for å nevne noe.

Det samme med klær. Kolleksjoner beregnet for vår og sommerbruk blir gjerne billigere utpå høsten, og det samme med vintertøy. Jo varmere det blir i været, jo billigere blir det. For ikke å snakke om januarsalget. Da skal butikkene gjerne kvitte seg med en lang rekke produkter de ikke har fått solgt til jul, og tilbudene er både mange og ofte svært gode. Vil man spare mange penger, eller få mye valuta for pengene, så handler man neste juls julegaver allerede i januar. Mange går i fella og handler gavekort til jul, men dessverre er det ikke alltid disse er gyldige på varer som er på salg.

Timingen kan være vanskelig

Ulempen med å handle julegavene allerede i januar er selvfølgelig at hvis det er tøy så er det ikke sikkert det hverken passer eller faller i smak nesten et helt år etter, og man kan som regel heller ikke få det byttet på grunn av den lange tiden som er gått siden de ble kjøpt. Gjelder det gjenstander eller bruksting krever det selvfølgelig at mottaker liker det, eller at det fortsatt kan brukes. Kjøper man ting på januarsalget som er tiltenkt å være julegave nesten et år senere, bør man også tenke litt over hvilke garantiordninger som gjelder. Det kan være kjedelig å gi en gave som så viser seg å være enten defekt eller i ustand, og så kan den ikke byttes på grunn av reklamasjonsordningen er utgått.

Moten også, kanskje?

En annen ting er moteaspektet. Kjøper man noe på tilbud utenom den sesongen det er tiltenkt, og det i utgangspunktet er moderne, er det ikke sikkert det er det når sesongen starter om igjen. Klær er en ting, andre bruksgjenstander en annen. Ting som ski og sykler kommer gjerne i nye versjoner hvert år, men til gjengjeld er de tiltenkt å vare lenge og egentlig aldri gå av moten gjennom hele utstyrets levetid. Dessuten er denne type artikler forholdsvis enkle å forholde seg til hvis de er tiltenkt personer som kanskje ikke vokser lenger, da lenge og høyde ofte spiller inn med tanke på å passe i lang tid etterpå.

Hagemøbler er et annet godt eksempel. Her svinger motebildet ofte fra år til år, men tar man ikke det helt store hensynet til design og hva som til enhver tid er «in», kan det være store summer å spare på å handle dette utenom sesongen. Og spesielt i de tilfellene hvor man kanskje ikke lenger kan få komplette sett. Mangler det en stol eller to kan man ofte få det resterende til kun en brøkdel av ordinær pris, og er man heldig finner man det man mangler i en annen tilsvarende butikk for på den måten å komplettere møblementet sitt.

Andre ting man med fordel kan kjøpe utenom sesongene er fiskeutstyr, hageartikler og for eksempel bildekk. Og hvorfor ikke kjøpe skiene på våren og sykkelen på høsten? Tenk fremover – spar penger!

Flere sparetips: Se våre beste sparetips