Max lånebeløp 85% av bolig

Max løpetid 25 år

Effektiv rente Individuelt

Fordeler:
  • Få mange tilbud
  • Få et finansieringsbevis
  • Mange sparer mye penger
  • Kan også bytte bank/forsikring

Med Penger.no sender du én søknad om boliglån og mottar mange tilbud fra banker. Du ser gjennom tilbudene, og velger det beste for deg. Tjenesten er uforpliktende og gratis!

Søk nå

Fordeler:
  • Få mange tilbud
  • Få et finansieringsbevis
  • Mange sparer mye penger
  • Kan også bytte bank/forsikring

Med Penger.no sender du én søknad om boliglån og mottar mange tilbud fra banker. Du ser gjennom tilbudene, og velger det beste for deg. Tjenesten er uforpliktende og gratis!

Hyttelån

Er det noe vi nordmenn er kjent for, så er det hyttelivet. Og drømmen om en egen hytte ved sjøen eller på fjellet er stor hos mange. Fritidsboligene begynner imidlertid å ligne mer på vanlige moderne boliger, og med det har prisen for en hytte steget kraftig de siste ti-årene. Skal man skaffe seg hytte i dag, vil de fleste derfor måtte gå innom en lånetilbyder å skaffe seg et hyttelån. Den muligheter får du mer informasjon om i denne artikkelen.

Hva er hyttelån?

Før vi går videre kan det være greit å klargjøre hva et hyttelån faktisk er. Helhetlig sett fungerer det på ganske lik måte som et boliglån, og enkelt banker opererer med de samme betingelsene for begge lånetyper. Men stort sett kan man si at det er snakk om et hyttelån om panten og sikkerheten er i hytten. I enkelte tilfeller vil man nemlig ha muligheten til å legge et hyttelån inn i et eksisterende boliglån, og da per definisjon, er det ikke lengre et hyttelån.

Men det er ikke bare hvor sikkerheten i lånet er plassert som er den eneste forskjellen. For vilkår og betingelser kan ofte variere, hvor et hyttelån vil være dyrere enn et boliglån. Ofte er det avhengig av hvor hytta er plassert.

Renten på et lån sier noe om hvor stor risiko banken mener de tar med å låne ut pengene. En fritidsbolig i populære hyttestrøk som Hemsedal eller Geilo, vil være lettere å selge videre om en lånetager ikke klarer nedbetalingen, kontra en hytte på Finnmarksvidden. Derfor vil det være minde risiko for at de sitte igjen med en eiendom de ikke kan selge i attraktive boligstrøk. Det igjen gjør at renten vil kunne variere ganske kraftig ut ifra hvor hytten er.

hyttelån

En ting som kan være lurt i tilfeller hvor din bank gir deg det du anser som et dårlig tilbud, er å sjekke om det finnes noen lokalbanker du kan benytte deg av. De vil ha bedre kontroll på eiendomsmarkedet i sitt distrikt, og vil muligens kunne gi deg bedre vilkår.

Finansieringsbevis

I de mest populære hyttestrøkene kan det være hard budkrig rundt gode prospekter, og man blir tvunget til å ta en avgjørelse raskt om drømmehytten er ute for salg. For at en selger skal ta et innkommende bud seriøst, må han eller hun se at kjøper har dekning for bud som blir lagt inn. En slik bekreftelse på dekning kalles et finansieringsbevis, og blir utstedt til deg ifra et selskap som er villig til å gi deg lån. Et finansieringsbevis har som reget en gyldighet på 3 til 6 måneder måneder, og er i all hovedsakt et innvilget lån på en fastsatt sum. Men lånet er ikke aktivert enda, men du har muligheten til det. Så finner du en fritidsbolig du kunne tenkt deg, har du pengene til rådighet.

Hvem kan få hyttelån, og hvordan får jeg et godt tilbud?

Generelt er det de samme kriteriene for å få innvilget hyttelån, som det er å få innvilget boliglån. Men det stilles ekstra krav til at du faktisk har betalingsevne til både vanlig bolig og fritidshus. Så banken vil ta en grundig gjennomgang på hva du har av inntekt og gjeld, og gjøre en vurdering av din økonomiske situasjon. Husk at vurderingen som regel blir gjort individuelt av en ansatt i selskapet du søker lån hos, så om du får avslagt på grunn av det de mener er manglende betalingsevne, er det ingenting i veien for at du kan søke hos en annen tilbyder.

Det er mange selskaper i dag som tilbyr deg lån, og det bør du bruke til din fordel. Om du tror du kan få et bedre tilbud et annet sted, må du ikke være redd for å fortelle det til et selskap du er i kontakt med. Da vil de i de fleste tilfeller i hvert fall matche et tilbud du har fått eller sannsynligvis kan få.