Aldersgrense forbrukslån og kredittkort

Aldersgrense kredittkortFor å få lån eller kredittkort i Norge må man være myndig, og dermed minst 18 år. Men det er selskapene som gir kreditten som bestemmer hva vilkår en søker må oppfylle for å få godkjent en søknad. Derfor er aldersgrensen ofte satt til 20 +. I realiteten vil nok de fleste 18-åringer ha problemer med å skaffe seg både kredittkort og forbrukslån. Nær sagt alle tilbydere krever nemlig en fast inntekt som vanligvis må overstige 120.000 kr i året. Om man fortsatt går på videregående eller på annen skole, er en slik inntekt ikke vanlig, og man får dermed avslag. Er man ute som lærling, eller jobber fast, vil situasjonen være annerledes, og muligheten for å tilegne seg kreditt er bedre.

Sammenlign:

Kredittsjekk

Når du søker om å få både lån eller kredittkort vil en kredittvurdering bli gjort. Om du tror du oppfyller alle vilkårene for å få lån, men fortsatt har fått avslag, bør du ta kontakt med låneaktøren det er snakk om. Det kan være at kredittopplysningene ikke er oppdatert, og ikke har registrert at du nå for eksempel har fast inntekt. Spesielt om du akkurat har begynt i fast jobb kan du ta kontakt med låneselskapet, og se om det å sende inn et bevis på det er nok for å få søknaden innvilget.

Søk om mindre beløp

Ha det i bakhodet at du ikke kommer til å få godkjent et lån på flere hundretusen. Søker du om forbrukslån er det heller lurt å prøve seg på mindre beløp. Det i seg selv kan også sette deg i en litt vanskelig posisjon, for om du kun kan få innvilget en mindre sum, vil renter og avgifter gjøre at den effektive renten på lånet kan bli skyhøy. Om du kun trenge et par tusen kan du derfor vurdere om du bør skaffe deg et kredittkort i stedet. Å tilbakebetale den lånte summen så raskt du kan bør alltid være en prioritet, men spesielt for kredittkort får du mye igjen for å gjøre det. En rentefri periode er nemlig inkludert på nær sagt alle kort. En periode som normalt strekker seg opptil 55 dager. Det betyr at du kan komme unna med å ikke betale noe som helst i ekstraavgifter eller renter, om du betaler alt tilbake raskt. I forhold til et lån, hvor lånesummen ikke kan benyttes når den er tilbakebetalt uten en ny søknad, vil du med kredittkort fortsatt ha pengene tilgjengelig på nytt når alt er betalt tilbake. Så dukker det opp en ny periode hvor du må ha litt ekstra tilgang til kapital, kan du da bruke kreditten på nytt.

Du kan lese mer om mindre lån i vår artikkel om smålån.

Tenk gjennom behovet

Generelt bør man alltid være forsiktig med å ta opp lån som ung. Det å forplikte seg til en fast nedbetaling når man gjerne ikke er i full jobb, eller har planer om videre studier, kan være å sette seg selv i en vanskelig økonomisk situasjon. Tenk derfor over om du har andre alternativer du kan benytte deg av. Kanskje kan noen i familien, eller venner bistå med et lån, eller du kan ta deg en ekstra deltidsjobb. Det er selvsagt ikke alltid det er mulig, og om behovet for kreditt er reelt, må man beregne litt ekstra tid på å sjekke tilbydere og sende inn søknader. Ofte blir søknader behandlet automatisk, og det kan da være vanskelig å komme gjennom som ung. Det kan derfor være lurt å ta direkte kontakt med selskapet du ønsker kredittkort eller forbrukslån hos. Da kan du lettere legge fram din situasjon, og eventuelt hva de trenger av dokumenter for å gi deg lån.