Handlet for mye på kreditt? Slik refinansierer du

Refinansiering

Bilde: SeniorLiving.Org

Har du vært litt for ivrig med kredittkortet, eller har du søkt om et par forbrukslån for mye? Kanskje ble fristelsen for stor slik at du måtte kjøpe deg både ny sofa, flatskjerm og ikke minst en helt ny garderobe med klær – med lånte penger. I så fall stemmer begrepet at «etter den søte kløe kommer den sure svie», som i overført betydning betyr at rentene kommer etter at shopping-moroa er over. Vi hjelper deg med å refinansiere gjelden din til et rimeligere lån.

Dette er refinansiering

Refinansiering er egentlig ikke noe uvanlig, og dette har man kanskje allerede gjort noen ganger om man har boliglån. Det handler rett og slett om å flytte gjeld til en annen bank, for å spare penger på lavere rente og eventuelt også færre gebyrer. I dette tilfellet skal vi snakke om kredittgjeld og forbrukslån, der renten ofte er ganske høy, og hvordan man kan refinansiere denne.

La oss si at du har to smålån som du har tatt opp på SMS, på en total sum av 35 000 kroner. I tillegg har du to kredittkort med en samlet sum på 20 000 kroner. Totalt har du da en forbruksgjeld på 55 000 kroner, som du hver eneste måned betaler renter og gebyrer på. Renten varierer fra 20 til 35% på de ulike lånene, noe som er ganske høyt. Samtidig betaler du 60 kroner i termingebyr til hver eneste kreditor.

Refinansiering er så enkelt som at du tar opp et nytt lån på 55 000 kroner hos en bedre og rimeligere bank. Renten her er kun 15%, og du betaler kun termingebyret én gang per måned, og det er nå på 30 kroner (mot 240 kroner per måned før). Kombinert med renten sparer du ca. 1200 kroner hver måned – bare i kostnader! Avdragene forblir de samme, men du sparer altså en hel del kroner og kan eventuelt også betale inn større avdrag for å bli raskere gjeldfri.

Tips for å unngå samme knipa igjen

Det første du må spørre deg for å unngå å havne i en lignende situasjon igjen, er: Hvordan havnet jeg her i utgangspunktet? Med 2 kredittkort og 2 smålån er svaret kanskje åpenbart; her har du handlet over evne. Kanskje har du også shoppet mye unødvendig, som du egentlig ikke hadde råd til. Eller har du shoppet alt for dyrt? Det er kanskje i overkant å kjøpe seg to stykk designersolbriller til 2000 kroner, og neste gang bør du heller kjøpe rimeligere solbriller slik som du ser i denne nettbutikken.

Et annet godt tips kan være å klippe de kredittkortene du egentlig ikke trenger – det bør holde med ett. Senk også kredittgrensen på dette slik at du ikke kan bruke mer enn nødvendig. Og ta for all del ikke opp forbrukslån, med mindre du har en god plan for hvordan du skal betale det tilbake. Har man det, så vil det absolutt være forsvarlig å låne, men har man ikke det så vil man trolig ende opp i en lignende betalingskrise på nytt igjen.