Gode råd til unge som vil kjøpe bolig

Boligmarkedet har steget kraftig de siste årene, og særlig i storbyene har det nærmest blitt er kappløp om å komme seg inn på boligmarkedet.

Innstramning i låneregler gjør det vanskeligere enn tidligere å ta opp boliglån, og for mange kan det nok oppleves som en utfordring å få låne nok penger til å klare å finansiere kjøp av bolig i storbyene.

Med krav om 15 % egenkapital, og en grense på fem ganger inntekten i lån, er det mye man må tenke på når man vurderer å ta opp boliglån.

Ikke lån over evne

Det kan nok være frustrerende for mange med de innførte begrensningene i boliglån, der bankene maksimalt lar deg låne 5 ganger inntekten din. Dette inkluderer alle typer lån, også studielån og eventuelle kredittkort og forbrukslån.

Det er ikke uten grunn at disse begrensningene i ble innført. Med stadig økende, og til tider galopperende boligpriser, kan det vært fort gjort å by mer enn man egentlig hadde planlagt i en budrunde.

En viktig grunn til at myndighetene innførte en utlånsbegrensning var fordi man nettopp ønsket å unngå at kundene låner over evne.

Forbrukernorge.no kan du lese mer om ulike typer lån, og hvilke lånebegrensninger som gjelder for deg som skal kjøpe bolig for første gang.

Med dagens rekordlave lånerenter på boliglån koster det lite å låne mye penger, men om renten skulle stige i fremtiden, vil mange kunne få problemer med å betjene lånet sitt om man har veldig store låneforpliktelser i forhold til inntekt.

Du har også selv et ansvar for å tenke igjennom hvor mye du har råd til å låne. Selv om bankene kan la deg låne inntil 5 ganger inntekten din, så betyr ikke dette at du MÅ låne så mye.

Tenk selv.

Hvor romslig økonomi ønsker du? Må du bo midt i Oslo sentrum?

Egenkapitalen trenger ikke å være i kontanter

I dag stiller bankene fra til at du har minst 15 % egenkapital når du tar opp boliglån. Det betyr at du må ha 600 000 kroner i egenkapital dersom du vil låne penger til en bolig som kostnader 4 millioner kroner.

Det mange ikke er klar over er at egenkapitalen ikke nødvendigvis trenger å være i kontanter.

Om du kan stille sikkerhet for egenkapitalen i annen bolig, så godtar de fleste banker dette.

Mange unge får også foreldre eller annen familie til å stille som kausjonister for boliglånet. Kausjonisten blir da også ansvarlig for lånet på lik linje med låntakeren, og dette gir banken ekstra sikkerhet.

Om foreldrene kan stille pant i egen bolig for hele eller deler av lånebeløpet, kan man slippe å måtte stille med egenkapitalen i kontanter eller oppsparte midler.

For mange er det likevel en nødvendighet å spare opp de nødvendige midlene til å kunne stille egenkapital ved boligkjøpet.

Her vil det være lurt å begynne å spare i ung alder, og for unge er også BSU en glimrende spareform.

Dersom du setter opp et budsjett, og passer på forbruket ditt, er det mulig å spare relativt mye hver måned, selv med en begrenset inntekt.

Med fokusert sparing over tid vil du sakte men sikkert bygge opp den nødvendige egenkapitalen for å kunne kjøpe bolig i fremtiden.