Norgesferie på budsjett

Er du ute etter å finne en billig ferieløsning denne sommeren? Her er noen enkle tips og inspirasjoner for hvordan du enkelt kan fikse en ferie her i Norge for en ganke billig penge.

Like sikkert som at det blir sommer, pakker nordmenn kofferten og legger i vei på ferie. Noen reiser utenlands, men stadig flere velger av forskjellige årsaker å bli i hjemlandet for å tilbringe hele eller deler av ferien her. Norge er et langstrakt og vakkert land, og til tross for forholdsvis høyt prisnivå i internasjonal sammenheng finnes det et vell av muligheter for å kunne feriere her uten å sprenge enhver budsjettramme fullstendig.

Allemannsretten

For det første har man i Norge den verdensberømte allemannsretten som sier at enhver har rett til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge – helt uavhengig av hvem som er grunneier. Denne unike retten betyr i praksis at enhver som ønsker det kan ferdes fritt stort sett over alt hvor det ikke er inngjerdet eller dyrket mark, noe som åpner for uante feriemuligheter for den som liker å være ute i naturen. Alt man trenger er litt personlig utstyr, et telt og en sovepose, og har man med seg fiskestang kan man også spe på matbudsjettet med egen fangst. Hvis man er heldig, selvfølgelig.

Over hele landet finnes det også flere hytter hvor man kan overnatte gratis, eller man kan slå seg til i en av de mange gapahukene som finnes. Ulempen her er gjerne at man må dele plassen med andre, men på den andre siden kan det være en fin anledning til sosialt samvær med andre og kanskje knytte nye vennskap.

Utnytt vennekretsen

Er man ikke ute etter de helt store naturopplevelsene, eller av andre årsaker foretrekker å feriere under mer komfortable forhold, kan man velge å se nærmere på hva vennekretsen kan tilby. Er man fortrolig med sin nærmeste omgangskrets – og ikke legger skjul på at man kanskje har et begrenset økonomisk grunnlag å feriere for – kan man være heldig å enten bli invitert med noen som har en hytte eller andre feriemuligheter til rådighet, eller enda bedre, man kan kanskje bli tilbudt å låne noe gratis i den perioden de ikke selv skal bruke dem. I noen tilfeller kan man også byttelåne bolig med en annen familie, en praksis som fungerer veldig godt og det finnes egne nettsider som formidler denne type tjenester. Både i inn- og utland. Disse løsningene er spesielt godt egnet hvis man har barn eller reiser med andre som har behov man ikke får dekket i et telt eller en hytte i fjellet.

Gratis opplevelser

Når man først er på ferie ønsker man gjerne å få med seg noen opplevelser underveis. Det finnes en lang rekke familieparker og andre opplevelsesmuligheter, men felles for disse er som regel at de koster en del. Spesielt hvis man reiser som familie.

Heldigvis finnes det da også mange gratis arrangementer man kan være med på, ikke minst om sommeren, men de kan være vanskelige å vite om med mindre man er tilknyttet stedet man ferierer på. Har man leid eller lånt en feriebolig eller hytte et sted man ikke er kjent, er det å oppsøke det lokale biblioteket et godt tips, eller kommunens kulturkontor. Begge disse stedene sitter ofte inne med informasjon om hva som skjer i nærområdet, og lokale kulturarrangementer pleier normalt ikke å koste all verden.

Det samme med lokale festivaler. Selv om det foregår lukkede arrangementer og konserter på kveldstid, er de gratis på dagtid og det kan være mye moro å få med seg for både store og små.

Mange norske museer og lokale severdigheter er enten gratis eller koster minimalt å besøke, har man mindre barn kan det å besøke en sommerstengt skole være spennende, og det kan tilbringes mange timer med å utforske en skolegård og dens klatreapparater. Og så må vi ikke glemme strendene da. Norske strender fantastiske, og på grunn av den tidligere nevnte allemannsretten er de også til fri benyttelse. Bare været holder. God sommer!