Kontanter eller kredittkort i Danmark?

At Danmark er et yndet ferieland blant nordmenn er ingen hemmelighet, og straks sommerferien står for døren pakker Ola og Kari koffertene sine og legger i vei til vårt lille naboland i sør. Sol, sommer og vakre sandstrender er stikkordene, og ikke minst de rimelige prisene man finner i butikkene og restaurantene der.

Nordmenn flest er som kjent vant til å kunne handle stort sett alt de trenger med betalingskort, både her hjemme og i utlandet, og Danmark generelt er ikke noe unntak i så henseende. De fleste butikker og restauranter tar nå alle typer kort i tillegg kontanter, men selv om utviklingen har kommet betraktelig lenger hva betalingsmuligheter angår de siste årene, finnes det fortsatt en rekke steder hvor kort ikke strekker til. Man kommer simpelthen til kort med kort, for å si det på den måten, og da må man ty til kontanter.

Spesielt på typiske feriesteder, hvor det kun er åpent i høysesongen, og i mindre utsalgsteder kan man møte på enkelte utfordringer uten kontanter da disse ikke aksepterer annet. Eller kanskje de bare godtar Dankort, som er et spesielt dansk betalingskort forbeholdt danske statsborgere og andre bosatt i Danmark.

Et typisk eksempel på dette kan være pølsevogner og strandkiosker. Nå er det imidlertid slik at de fleste pølsevognene i Danmark gjerne befinner seg i bynære områder hvor det er forholdsvis lett å finne steder man kan ta ut kontanter, men i strandkioskene kan det fort bli noe verre. På grunn av beliggenheten bør man her sørge for å ta med seg noen kontanter hvis man planlegger en dag på stranden. Ingenting er så kjedelig som å stå i kø i kiosken for å kjøpe is, for så å oppdage man ikke kan betale for seg. Da kan dagen fort bli både lang og varm hvis man ikke har noe annet medbragt.

De mange loppemarkedene man finner over stort sett hele Danmark tar heller ikke kort, det samme med de mange gateselgerne man kan påtreffe. Bor man enten i sommerhus eller på campingplass, eller på en annen måte hvor man har sin egen husholdning under oppholdet kan det varmt anbefales at man handler frukt og grønt i noen av de mange bodene som står langs veiene. Her er det selvbetjening som gjelder, og følgelig mottas også her kun kontanter.

Inntil nylig var det faktisk også flere større dagligvarebutikker som heller ikke aksepterte internasjonale betalingskort, kun Dankort, selv om tilsvarende butikker andre steder helt klart ville hatt dette på plass.

Dankort er et særdansk kort tiltenkt danske brukere, og selv om det kan brukes i utlandet av danske brukere er det dessverre ikke ensbetydende med at butikker som aksepterer dem i Danmark også aksepterer andre. Derfor bør man huske å spørre, ikke bare om butikken tar kort, men om de også tar internasjonale betalingskort som for eksempel MasterCard eller Visa. Eller man kan selvfølgelig også bruke kontanter hvis man ønsker det.

Fordeler med kontanter i Danmark

  • De kan brukes over alt helt uten begrensning.
  • De er lett tilgjengelige stort sett over alt

Ulemper med kontanter i Danmark

  • Man kan miste dem eller de kan bli stjålet

Fordeler med kort i Danmark

  • Kan brukes nesten overalt
  • Lettere å holde orden på enn kontanter
  • Man kan se hvor man har handlet i ettertid ved hjelp av bankutskrifter
  • De fleste kredittkort tilbyr en eller annen form for reiseforsikring
  • Man er forsikret mot svindel

Ulemper med kort i Danmark

  • Det er ikke alle steder man kan bruke dem
  • Man blir ofte ilagt et vekslingsgebyr ved bruk av utenlandsk betalingskort i Danmark

Sammenlign kredittkort: I vår sammenligningstabell kan du se kredittgrenser, rentefrie dager og fordeler for hvert enkelt kort