Hva ønsker folk seg til jul?

gaver

Lurer du på hva folk ønsker seg til jul? Det er det flere som gjør! Hvert år pleier det å dukke opp undersøkelser som viser hva nordmenn flest ønsker seg til jul, og i år er ikke noe unntak. Nå er tallene fra undersøkelsen Respons Analyse har gjennomført i samarbeid med elektronikkbransjen ute. Kanskje du får noen gode tips eller litt inspirasjon før julehandelen settes i gang for fult?

Hva er på topp?

Et spennende spørsmål er hva som er det mest populære ønsket blant utvalget som Respons Analyse valgte ut. Her er det et ganske klart svar. Vi nordmenn ønsker oss reiser og opplevelser. Dette er kanskje fordi økonomien i Norge er rimelig god, og at man derfor ikke trenger å “bruke opp” ønskene sine på fysiske ting som man trenger. En annen forklaring kan være at det å få en reise eller en opplevelse kanskje er litt mer personlig enn et nytt slips eller noen tøfler. Dette gjelder spesielt dersom personen du får gaven fra skal dele opplevelsen sammen med deg. Det later til at det spesielt er kvinner som ønsker seg reiser og opplevelser.

Hvilke andre ting er på listen?

Det som følger etter reiser og opplevelser på nordmenns ønskeliste er penger og gavekort. Omtrent likt ligger forbrukerelektronikk, bøker, film, musikk, klær og sko.

Det ser ut til at det er flere menn enn kvinner som ønsker seg diverse forbrukerelektronikkartikler. Kommunikasjonsjef i i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottermo, sier at smartklokker og smartarmbånd stadig blir mer populære. På smartklokker kan man typisk måle en rekke ting som puls, søvn, skritt osv. I tillegg kan man koble det til mobilen sin. Denne oppadgående trenden kan gjerne sees på som et resultat av den tilsynelatende økende treningsiveren hos i hvert fall en del av befolkningen. Det kan kanskje virke enda mer motiverende å trene dersom man har en smartklokke man kan følge progresjonen på.

Til tross for at smartklokker har blitt veldig populære, så er det fortsatt nettbrett som sitter på toppen av forbrukerelektronikktronen. Dette er et faktum selv om kjøpsstatistikken for nettbrett stadig faller.

Hvor mye penger bruker folk på julehandelen?

Det er så klart for tidlig til å si noe sikkert om hvor mye folk bruker på julehandelen i år. Det er likevel interessant å se hvor mye penger folk tenker at de kommer til å bruke totalt på julegaver. Undersøkelsen til Respons Analyse viser at vi i år tenker å bruke rundt 5150 kroner på julegavehandling. Dette er rundt 50 kroner mer enn tallene fra i fjor.