Forvirring rundt anrop til utlandet

telefon

Tidligere i år lanserte Telenor og Telia at de innfører fri roaming fra alle EØS-land. Det vil si at man kan bruke mobildata i andre EØS-land, uten å måtte betale noe mer enn det man gjør i Norge. Det var det mange som var fornøyd med. Noe vi har fått høre mindre om er reglene deres for anrop i EØS-land. Det har derfor i det siste vært en del forvirring rundt det å ringe til og fra land utenfor Norge. Her er regelen altså at man kan ringe fra andre EØS-land til samme pris, men ikke til andre EØS-land fra Norge. Forvirret?

Billigere anrop

Det er i hvert fall slik at det har blitt billigere for Telenor- og Teliakunder å ringe fra andre EØS-land. Så lenge man har fri roaming, altså at man kan bruke mobildata til samme pris som i Norge, så skal det ikke koste noe ekstra å ringe til Norge dersom du er i et EØS-land. Man kan med andre ord for eksempel ringe hjem til Norge når man er på ferie i Spania, uten at det vil koste deg noe ekstra. Forvirringen starter når man skal prøve å snu på det og ringe fra Norge til utlandet.

Ringe fra Norge

Det har nemlig ikke blitt noe billigere å ringe til EØS-land fra Norge. Her kan man altså gå på en smell dersom man har surret litt mer reglene. Det gjorde blant annet en tidligere Telenor-kunde som fikk seg en overraskelse når mobilregningen hans kom på mange tusen kroner etter en samtale til Spania. Han klagde inn saken til brukerklagenemnda fordi han mente at Telenor hadde gitt han for dårlig informasjon om prisene deres, men fikk ikke medhold.

En litt merkelig virkning av disse reglene er at man i praksis kan dra rett over grensen til Sverige og ringe til andre EØS-land mye billigere enn hvis man blir i Norge. Dette vil jo da bare være aktuelt for de som faktisk befinner seg nærme svenskegrensen, men det er en interessant bieffekt.