Bytte julegaver

handle

Mange sitter igjen med gaver de ikke er helt fornøyd med etter jul. Kanskje har du fått to utgaver av Jens Stoltenberg – min historie? Kanskje har du fått en genser som er to nummer for liten? Eller er rett og slett ikke enda et par med ullundertøy fra besten så nødvendig? Dersom du kjenner deg igjen i noe av dette er det mulig at du har tenkt deg ut på en bytterunde i romjulen. Det kan være lurt, da det ikke er noe poeng i å beholde gaver du ikke har noen intensjon om å bruke. Hva er egentlig rettighetene dine når du skal bytte gaver?

Rett på å bytte?

Det er veldig vanlig å gå i butikker og bytte varer man har fått til jul. Det er faktisk så vanlig at man gjerne tar det litt for gitt at man “for lov” av butikkene og bytte, som om det var en rettighet. Det er det faktisk ikke. Norsk lov inneholder ingen lover om bytting av varer. Derfor er det opp til hver butikk om de vil være “grei” og bytte varen for deg. Du har heller ingen rett på å få penger tilbake dersom du leverer inn en vare som du ikke ønsker. Det er stort sett mulig å få en tilgodelapp i stedet, som man kan bruke omtrent som et gavekort ved en senere anledning.

Det skal likevel sies at butikkene er veldig greie på bytting. Det er svært sjeldent at man får et nei, spesielt hvis man er ute i rimelig god tid. Det kan være lurt å bytte varende du ønsker å bytte allerede i romjulen. Da er du i hvert fall tidlig nok ute.

Forskjell på butikk og nett

Det er viktig forskjell på bytterett når det gjelder fysiske butikker og butikker på nett. På nett har du alltid 14 dagers angrerett. Det betyr at du kan returnere varen og få pengene tilbake eller bytte den innen det har gått to uker. Her kan du også prøve varen før du bestemmer om du ønsker å returnere den.