Tips for en bedre studentøkonomi

student

Mange studenter sliter økonomisk. Selv om vi er veldig heldig og bor i et land der det er gratis å studere, er ikke støtten man får så stor. Mange er avhengig av hjelp fra foreldre for å få livet til å gå rundt økonomisk. I følge en undersøkelse gjort for DNB er det så få som seks prosent av studenter som sier de klarer seg på bare studielånet. Det skal likevel være mulig for alle som ønsker å studere å klare å studere uavhengig av hjelp fra andre. Vi kommer med noen tips til hvordan man kan klare dette.

Ta opp fullt studielån

Det å ta opp mer lån er et tips man sjeldent får høre. Likevel lønner det seg faktisk å ta opp fult studielån, selv om du kanskje ikke trenger pengene akkurat nå. Lånet er rentefritt mens du studerer, og du kan få gunstige renter ved å sette pengene du ikke trenger på en sparekonto. Det er også gunstige renter når du er ferdig å studere og skal begynne å betale tilbake.

Bosted

Dersom man studerer i en av storbyene er det slett ikke nødvendig å bo midt i sentrum. Man kan få en del billigere leie dersom man kan bo litt utenfor. Kollektivtransporten fungerer stort sett veldig bra, slik at det ikke er noe problem å komme seg rundt selv om man bor litt lenger unna sentrum. Det kan også være lurt å søke på studentbolig. Midt i semestrene kan det gjerne bli ledige studentboliger, og mindre venteliste enn i starten. Studentboliger er som regel ganske mye billigere enn hvis man leier privat, så her kan det faktisk være tusenlapper å spare i måneden.

Få deg en deltidsjobb

Det kan virke slitsomt å skulle jobbe ved siden av studiene, men faktum er at det ofte må til. Det trenger heller ikke bare være slitsomt og stjele tid fra “viktigere ting”. Mange trives faktisk veldig godt med å jobbe noen timer i uken, og det kan være en viktig erfaring fra arbeidslivet. Mange vil nok være skeptisk til å ansette en ferdigutdannet student som aldri har hatt en jobb. Det å ha en deltidsjobb kan også være bra for å knytte kontakter i arbeidslivet.

Hverdagsutgifter

Dersom man kjøper lunsj og kaffe i kantinen hver dag, kan dette fort bli veldig mye unødvendige penger brukt. Ta med deg niste og en termos med kaffe, så kan man spare mange tusen kroner i året.

Vi kaster for mye

Din privatøkonomi kan også optimaliseres med et godt forbruk som er tilpasset deg. Vi kaster alt for mye i Norge, og som student kan du starte gode vaner for resten av livet ditt.

Visste du at bananer er noe av det beste vi kan få i oss? Det var du kanskje klar over. Men visste du at forskning kan vise til at bananer faktisk blir sunnere jo flere sorte flekker den har? Se mer på Sosialnytt.com som viser deg hvor mange fordeler en banan (som de fleste ville kastet) faktisk har.

Butikkene ønsker også å kaste minst mulig mat. Dersom du handler like før stengetid, får du ofte minst 50% rabatt på dagens brød. Kjøper du dem ikke, kaster butikkene dem. Kjøp gjerne flere i slengen, og frys dem ned. Vi garanterer at de føles akkurat like ferske når de tines igjen som om du skulle kjøpt dem bare minutter etter de kom til butikken.

Lag rutiner på alt du kjøper inn, spesielt ting man gjerne har litt til overs med etter en middag – salater, brød, poteter, grønnsaker og mye annet. Planlegg uken din, og sørg for at du kan bruke salat to dager på rad for eksempel. Det å spare penger, sparer nemlig svært ofte også miljøet. Bruk tiden som student til å skape gode rutiner for både deg og planeten vår!