Nordea kutter til “historisk lav” boligrente

Nordea logoI dag kom nyheten om at Nordea kutter fastrenten på boliglån nok en gang, og gir de som er ute etter fastbinding av renten nok en grunn til å binde den. Tilbudet gjelder dog ikke for alle, og er kun tilgjengelig for:

  • Kunder i Nordea Premium
  • Kunder i Private Banking
  • Kunder som er under 34 år

Nordea kutter altså fastrenten til et historisk lavt bunnivå, og den nye renten er fra 1,95%.

Ut fra antall år, fordeler prosentpoengene seg slik:

  • Opp til tre års binding: 1,95%
  • 5 år: 2,30%
  • 10 år: 2,95%

Årsaken er utviklingen i markedsrentene

John Sætre, leder av Bankvirksomheten i Nordea Norge, peker å utviklingen i markedsrentene som grunn til at de nå kutter rentene til et historisk nivå, og påpeker samtidig at rentene også er kuttet på fastrentelån over lenger tid.

Hva er best – flytende eller bundet rente?

Så er spørsmålet – lønner det seg å ha flytende eller bundet rente? Her finnes det få fasitsvar, og baseres utelukkende å estimater hvor faktorene endres kontinuerlig. Det som imidlertid er sikkert, er at du ikke begir deg ut på noen risikofull ferd dersom du binder renten. Er du først og fremst ute etter en forutsigbar økonomisk fremtid, vil det aldri være feil å binde renten med dagens lave satser.

Er det snakk om et forholdsvis “ungt” boliglån, der du som ung har kjøpt ditt første hus, har du kanskje måttet dele lånet inn i flere deler. Topplånet, som kanskje har finansiert egenkapitalkravet sammen med husbanken, er det minste lånet, mens hovedlånet, og majoriteten av lånet, er låst til kun renter inntil topplånet er betalt. I denne typen scenario, kan det tenkes at man ønsker forutsigbarhet på hovedlånet og lar topplånet gå på flytende rente.

Til syvende og sist er det kundene selv som naturligvis avgjør hvilken rente de vil ha, men med dagens fastrenter vil nok mange ønske å binde renten.

Kjør anbud likevel

Nordmenn er alt for lojale mot bankene sine, og det blir man rett og slett aldri belønnet for. Om du skal søke nytt lån, eller er nysgjerrig på om du kan få bedre vilkår på ditt eksisterende lån, anbefaler vi å kjøre dette via en anbudstjeneste. Den mest kjente anbudstjenesten i Norge, som for øvrig driftes av VG og Finn.no, er Penger.no. Her får du tilbud fra alle samarbeidende banker, og får trolig et langt bedre tilbud enn det du har i dag. Ikke vær redd for å bytte bank til boliglånet ditt – tenk deg hvor mye bankene måtte konkurrere dersom vi alle sluttet å være så himla lojale til banken vår!