Låneformidlere

Synes du det er tungvint å måtte sjekke opp flere selskaper og sammenligne tilbud når du er på jakt etter lån? Om det hørtes ut som en passende beskrivelse for deg kan en låneformidler være et godt alternativ. Det er selskaper som samarbeider med flere ulike lånetilbydere, og vil innhente tilbud på dine vegne. De har blitt mer ut utbredt de siste årene og er blitt nokså populære. Hvordan de fungerer skal vi diskutere nærmere i denne artikkelen.

Sammenlign låneformidlere nedenfor og send inn én søknad for deretter å motta flere tilbud.

Lendo

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid5 år

Effektiv rente 11,55%

Søk nå (Annonse) Eff. 11,55%, kr 120.000, o/5 år. Kost kr 36,215, tot kr 156,215

Axo Finans

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid15 år

Effektiv rente 15,84%

Søk nå (Annonse) Eff rente 15,9%, 100 000 o/5år, Kost 40 256 Tot 140 256

Zmarta

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid15 år

Effektiv rente 16,6%

Søk nå (Annonse) eff. rente 16,6%, 65.000,- o/5 år, etabl.geb. 950,- Tot. 93 730,-

Gratis å bruke

Det første som kan være greit å presisere, er at en slik tjeneste er helt gratis for deg som forbruker å benytte deg av. Det er nemlig banken som du eventuelt oppretter en avtale med, som vil måtte betale en provisjon til låneformidleren. Det er et strengt lovverk rundt slike ting, og i henhold til Finansavtalelove, er det ikke lov å ta betalt for å videreformidle tilbud om lån. Blir du derfor bedt om betaling for en slik tjeneste, bør du styre unna da det er et klart tegn på en useriøs aktør.

Volumavtaler

Fordelen med å bruke en finansagent, som en låneformidler også blir kalt, er som nevnt at du med en søknad kan innhente flere forskjellige tilbud. Du kan også i enkelte tilfeller få bedre tilbud gjennom et slikt selskap enn du ville fått om du hadde gått direkte til banken. Det kommer av at en finansagent potensielt kan levere mange kunder, og kan dermed forhandle seg frem til volumrabatter. Ha det i bakhodet at rentene og tilbudet du kan se på en låneformidler sin nettside kun er veiledende, og vil i de fleste tilfeller ikke representere hva du faktisk får tilbudt. Det er nemlig din økonomiske situasjon som er med på å bestemme hva vilkår du kan oppnå. Jo bedre betalingsevne og økonomi du kan vise til, jo bedre vilkår vil du kunne få.

Ulike banker

Husk på at ulike låneformidlere samarbeided med ulike banker. Så hvor noen kun kan samarbeide med to – tre banker, vil andre samarbeide med et bredere spekter av tilbydere. Som en generell regel vil det være bedre å sende inn en søknad til en finansagent som samarbeider med flere banker. Da får du en bedre innsikt i hva tilbud du kan få, og kan lettere finne den løsningen som passer din situasjon. Husk også at det å sende inn en søknad ikke forplikter deg til noe som helst. Alt du gjør er helt uforpliktende, og du kan fint avslå tilbud som blir sendt til deg. Vanligvis vil tilbud bli stående for en fastsatt periode, hvor du enten kan velge å godta det eller ikke. For alle slike avtaler som blir gjort på nett, vil du også havne under de forbrukerrettighetene som gjelder for fjernhandel. Det betyr at du, selv etter en avtale er inngått, har 14 dagers angrerett.

Hvordan prosessen fungerer

Så lenge du fortsatt er i søknadsprosessen er det låneformidleren som har ansvaret for rådgivning og dialog. Det er først når du aksepterer et tilbud at du vil opprette et direkte kundeforhold med lånetilbyderen, og de tar over. Skal du akseptere et tilbud er det noen ting som må skje. Som regel vil du måtte sende inn en kopi av lønnsslipp og selvangivelse for å bekrefte at du har en fast inntekt, og kan klare nedbetalingene på et lån. Videre vil du så bli sendt gjeldspapirer og dokumenter som må bli underskrevet. Har du søkt om et forbrukslån, eller et annet lån du håper å få utbetalt så raskt som mulig, bør du finne deg en tilbyder som har BankID. Det betyr at alle signaturer kan underskrives elektronisk, og du sparer tiden det ellers ville tatt med å sende papirene gjennom postgang.