Har du tenkt på valutainvestering?

Investere i valutaDagens valutamarked er i konstant endring og til tross for den høye risikoen er det stadig flere som velger å prøve lykken. Å handle med valuta er både enkelt og hurtig, og med de rette forbindelsene er det å handle på denne måten nesten som å kjøpe en hvilken som helst annen vare.

Hva er valutahandel?

Kort fortalt består valutahandel i at man kjøper et annet lands valuta når prisen er lav, for så å selge den igjen når prisen stiger. Eksempelvis, man kjøper hundre danske kroner og betaler 120 norske kroner. Etter en stund synker verdien, og man kan selge for 130 norske kroner. Da blir gevinsten, i dette tenkte tilfellet, ti kroner. Ikke all verden kanskje, men handler man for tusenvis av kroner daglig, kan det bli en grei inntekt ut av det hele.

Noen valutaer svinger mer enn andre, og blant de mest typiske valutaene man handler med er amerikanske dollar og i stadig økende grad også euro. For å vite hvilken kurs som til enhver tid gjelder finnes det et vell av programmer som kan holde øye med markedet for deg. Har man en portefølje hos en valutamegler kan det hele settes opp mer eller mindre helautomatisk og alt man behøver å gjøre er å følge med på utviklingen av egeninteresse.

Invester på hobbybasis

Skulle man imidlertid ikke føle for å legge så alt for mye energi eller penger i et slikt prosjekt, men heller ønsker å investere noen mindre beløper for moro skyld finnes det flere måter man kan gjøre det på. Den enkleste er å åpne en konto i en bank i det landet man ønsker å investere i, og så overføre et passende beløp man føler for å ville satse. Og så er det bare å vente på at kursen endrer seg, slik at man eventuelt kan ta ut en gevinst.

Vær imidlertid oppmerksom på at ofte vil renter og andre gebyrer også spille inn, slik at dette eventuelt skal kunne motregnes i den potensielle gevinsten. Ved valutahandel gjelder det også om å ha en god porsjon is i magen, for det er ikke noe som skjer over natten. Normalt kan det gå månedsvis før svingningene svarer til å kunne utgi gevinst, men som med enhver annen form for spekulasjoner kan det selvfølgelig også slå den andre veien og medføre tap. Moralen er derfor her som ved alle andre investeringsprosjekter, har man ikke råd til å tape innsatsen bør man heller ikke delta.

Fordeler og ulemper

Fordelen med valutaspekulasjon er derimot at det er sjelden man går på de helt store tapene. Med mindre valutaen styrtdykker som ved for eksempel et krakk eller en inflasjon, men i dagens økonomiske verdensbilde hører dette heldigvis til sjeldenhetene. Selvfølgelig kan situasjoner som krig og naturkatastrofer bidra til en devaluering av valutaen, men det er likevel lite sannsynlig endringene blir så store at man snakker om et reelt tap på linje med hva som skjedde på Island for noen år siden.

Vil man sikre seg ytterligere kan man investere enten i valutafond eller obligasjoner. Dette krever gjerne noe mer innskutt egenkapital og gir en lavere premie, men til gjengjeld er risikoen så også desto mindre og man er mer eller mindre garantert å før eller siden få tilbake innsatsen. Dette er hovedsakelig langsiktige investeringer som foretas på denne måten og med dagens lave lånerente også noe som kan kombineres med finansiering via tredjepart.

Er man ny og uerfaren innen valutahandel bør man lese seg opp på temaet, og ikke minst bør man lytte til de erfarne spekulantene. Les finansaviser og magasiner, og sakte men sikkert vil forståelsen for mekanismene i valutahandel øke og man kan høste frukt av innsatsene sine. Vi anbefaler spesielt bloggen til Nordnet.no.