Avdragsfrie lån

Avdragsfrie lån får tidvis mye oppmerksomhet, og det har vært debatt rundt hvor bra det egentlig er å tilby kunder. Spesielt siden en avdragsfri periode kan vare i flere år, er det lett for en lånetager å venne seg til de lave nedbetalingene. Når perioden er over kan det raskt dukke opp problemer når regningen ikke bare inkluderer renter og gebyrer, men også en nedbetaling på selve lånet. Hvordan man bør forholde seg til et slikt tilbud med avdragsfrihet skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Nedenfor er en oppdatert liste over låneaktører som gir deg minst 2 avdragsfrie måneder per år. yA Bank er soleklart best og tilbyr hele 3 år med avdragsfrihet ved behov.

Centum Finans

Max lånebeløp500 000,-

Max løpetid15 år

Effektiv rente 16,6%

Søk nå (Annonse) eff.rente 16,6%, 65.000 kr o/5 år, etabl.geb. 950,- Tot. kr 93 730

Bank Norwegian

Max lånebeløp600 000,-

Max løpetid5 år

Effektiv rente 17,8%

Søk nå (Annonse) eff. rente 17,8%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 950,- Tot. 95.872,-

Komplett Bank

Max lånebeløp400 000,-

Max løpetid15 år

Effektiv rente 17%

Søk nå (Annonse) eff.rente 17,00%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 825,-, tot. 94.478.

Hva er et avdragsfritt lån?

Det første vi kan gjøre er å helt klargjøre hva det faktisk betyr når et lån blir gjort avdragsfritt. Det må for eksempel ikke forveksles med en betalingsutsettelse, som man gjerne kan få på et kredittkort eller mindre forbrukslån. En slik utsettelse vil gjøre at du ikke har noen utgifter for lånet den måneden du bruker ordningen. Som regel kan man gjerne få en eller to måneder med en slik betalingsutsettelse i året.

Når det gjelder avdragsfrihet vil du normalt kun få det på større lån, det være seg boliglån eller forbrukslån. Når du benytter deg av det vil den månedlige nedbetalingen kun bestå av renter og gebyrer. Det betyr at du får relativt små regninger å forholde deg til, med den baksiden at du ikke gjør lånet noe mindre. For boliglån kan en slik periode strekke seg helt opptil 10 år, mens for forbrukslån er det stort sett begrenset til 3 år.

Problemer som kan oppstå

Som vi var inne på i innledningen kan det være noen problem som dukker opp med en slik løsning. Det mest åpenbare er at man venner seg til lave nedbetalinger på lån, og i stedet for å spare pengene, legger man til seg vaner med et høyt forbruk som kan være vanskelig å komme seg vekk fra. Mennesker har også en tendens til å leve å nuet, og man tenker fort at det å takle høyere nedbetalinger i fremtiden ikke vil være noe problem. Men når det skjer, vil omstillingen for mange være vanskelig.

I tillegg til å venne seg til en unaturlig lav betaling, vil man også fort betydelig øke den totale summen man må tilbakebetale. Siden regningen kun består av renter og gebyrer, vil hver måned med avdragsfrihet, øke nedbetalingstiden med en måned også. Så når det gjelder lån, bør man som en generell regel alltid forsøke å nedbetale det så fort som mulig.

Ikke alltid negativt

Det er imidlertid ikke alltid nødvendigvis en dum ting å benytte seg av an periode med avdragsfrihet. Spesielt om man har andre dyrere lån som man betaler på samtidig, vil det å benytte seg av en avdragsfrihet på det billigere lånet, og fokusere på å tilbakebetale det dyrere, faktisk være veldig smart, og noe som man kan spare penger på. Det viktigste er som alltid å holde kontroll på hva man har av utgifter og inntekter. Har man det, og det er litt økonomisk albuerom, er det heller ikke noe gale i ha en avdragsfri periode for å spare opp til en drømmeferie, eller oppussing. Men man må alltid være klar over kostnadene det medføre, og hvor mye man forlenger tilbakebetalingstiden.